Medine Sözleşmesi Maddeleri

Medine Sözleşmesi, Hz. Muhammed'in Medine'de farklı topluluklar arasında barış ve adalet sağlamak amacıyla 622 yılında oluşturduğu tarihi bir antlaşmadır. Bu belge, İslam'ın ilk yazılı anayasası olarak kabul edilir ve sosyal uyumun temellerini atmıştır. Sözleşme, çeşitli din ve kabilelerden oluşan toplulukların haklarını güvence altına alarak, ortak yaşamı düzenlemeyi amaçlamıştır.
Medine Sözleşmesi Maddeleri
25 Ağustos 2024

Medine Sözleşmesi


Medine Sözleşmesi, Hz. Muhammed'in Medine'de huzur ve barış ortamını sağlamak için 622 yılında düzenlenen bir antlaşmadır. Medine İmtiyazı olarak da anılmaktadır. Bu antlaşma, İslam'ın ilk yazılı anayasası olarak kabul edilmekte ve büyük bir öneme sahiptir. Peygamberimizin dehasını ve büyüklüğünü göstermektedir. Hz. Muhammed, Allah'ın öğrettiği gibi insanların sorunlarını ve değerlerini gözeterek sosyal bir toplum oluşturmuştur.

Medine Antlaşmasının Amacı


Antlaşma, Hz. Muhammed, Yahudiler, Müslümanlar, Paganlar ve şehrin ileri gelen aileleri ile kabilelerini içermekteydi. Medine'de bulunan Hazrec ve Evs kabileleri arasında yaşanan iç çatışmalara son vermek ve şehirde yaşayan Yahudi, Müslüman ve Pagan topluluklarını “Ümmet” adlı tek çatı altında toplamak amacıyla düzenlenmiştir. Her bir gruba sorumluluk ve haklar verilmiştir. Antlaşmanın düzenlenme amacı, hangi dine mensup olursa olsun, şehirde bulunan toplulukların özgürce ve huzur içerisinde yaşamasını sağlamaktır.

Medine Sözleşmesinin Önemli Maddeleri


  • Müslüman ve Yahudi topluluklar barış içerisinde yaşayacaklardır.
  • Şehrin dışından gelen saldırılarda, hep birlikte savunma yapılacaktır.
  • Yahudiler dinlerinde serbest olacaklardır.
  • İki taraftan birinin, üçüncü bir tarafla olan anlaşmazlığında diğer taraf yanında yer alacaktır.
  • Yahudiler ve Müslümanlar arasında olacak anlaşmazlıklarda, Hz. Muhammed hakem olarak kabul edilecektir.
  • Her topluluk kendine ait bölgeden sorumlu olacaktır.
  • Çıkacak bütün anlaşmazlıklar Allah'a ve Resul'üne sunulacaktır.

Medine Sözleşmesinin İçeriğinde Bulunan Konular

Adalet

Antlaşmanın çoğu maddesi herkese eşit olarak adalet sağlanmasını öngörüyordu. Bu anayasa, adalet götürme ve adli işlerin idare edilmesi konularında devrim yapmıştır. Adalette yetkiler kişilerden alınıp merkezi idareye bağlanmıştır. Artık kabileler içinde suçlular cezalandırılmayacak, her şey merkezi idarenin elinde olacaktır. Suçlular ve mağdurlar merkezi idare tarafından değerlendirilecekti. Bütün mümin kişiler suç işleyenlere karşı merkezi idareye yardım etmekle mükellef kılınmıştır. Yahudilerin topluluğa girme nedeni de zaten herkesin eşit muamele görmesidir. Kabile reislerinin otoritesi alınmış, merkezi idare kişilerde adaletin olduğu duygusunu uyandırmıştır.

Suçun Şahsiliği

Antlaşmada suçun şahsiliği konusunda vurgular yapılmış, hiçbir günah başkasına yüklenemez denilmiştir.

Sigorta

Antlaşma, savaşta esir düşenlerin, ölüm ya da yaralama hallerinde diyet ödeyebilmek için bir sigorta kurumu öngörmüştür. Artık Müslümanlar kendi aralarında değil, kabileler arasında da paylaşım kabul edilmiştir.

Vatandaşlık ve Savunma

Antlaşma, din, dil ve ırk gözetmeksizin herkesi eşit bir şekilde vatandaş olarak kabul etmiştir. Savaş durumunda herkesin kendi giderini karşılaması gerektiği kabul edilmiştir.

Medine Şehrinin Sınırları

Antlaşmadan önce dağınık bir yerleşim olması sebebiyle, şehrin sınırları belirlenmiştir. Medine merkezin ve ovasının sınırları bu şekilde belirlenmiştir.

Din Özgürlüğü ve Takva

Antlaşma herkese din özgürlüğü getirmiştir. Yahudilerin kendi dinlerine göre muhakeme edilebilmesinin önü açılmıştır. Bazı maddelerde ise Allah korkusu ve toplum hayatındaki rolü üzerinde durulmuştur. Takvanın adaletin temeli olduğu konusu üzerinde açık ifadeler konmuştur. Takvanın en üstü kanunlara itaat etmektir denmiştir.

Müslümanlarla İlgili Maddeler

Antlaşma, Müslümanların birbirlerine yardımcı olmakla mükellef olduğunu ifade etmektedir. Müminlerin kardeşliğine değinilmiş, müminlerin suçluları korumaması gerektiği belirtilmiştir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Didem 21 Mayıs 2024 Salı

Vikipedi 623 diyor burası 622 diyor kafam karıştı&128565;

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sevgili Didem, bazen farklı kaynaklarda ufak tefek farklılıklar olabiliyor. 623 ve 622 arasındaki bu farklılığın kaynağını detaylı bir şekilde araştırmak en doğru sonucu verir. Yardım edebileceğim başka bir konu varsa lütfen belirt.

2. Cevap
cevap
Kevser

Vikipedi de şu an için 622 şeklinde belirtilmiş. Emin misiniz Didem Hanım. Muhtemelen sonradan düzeltilmiştir.

soru
Bahadır 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ellerinize sağlık, güzel olmuş. Fakat olan olaylar hakkında sahabe isimlerini de vermeniz gerek.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Teşekkürler Bahadır bey, yapıcı geri bildiriminiz için. Gelecek yazılarda sahabe isimlerini de eklemeye özen göstereceğim. Değerli yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.

soru
fahri Özaydın 25 Nisan 2024 Perşembe

Medine sözleşmesinin tam metni yokmu?sözleşme hicretin kaçıncı yılında yapılmıştır.sözleşmenin varlığı ne zaman ve kim tarafından ortaya çıkarılmıştır.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Fahri Özaydın,

Medine Sözleşmesi'nin tam metni tarihte kayıtlara geçmiştir ve birçok kaynakta bulunabilir. Bu sözleşme, Hicret'in 1. yılında (Miladi 622) yapılmıştır. Sözleşmenin varlığı, İslam tarihçileri ve kaynakları tarafından yüzyıllar boyunca belgelenmiş ve aktarılmıştır. ޞayet detaylı bilgi ve tam metin arıyorsanız, İslam tarihi kitaplarına veya akademik makalelere bakmanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla,

Çok Okunanlar
Habeşistan’a Hicret
Habeşistan’a Hicret
Hz Muhammedin Doğduğu Çevre
Hz Muhammedin Doğduğu Çevre
Popüler İçerikler
Editörün Seçtiği
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Hz Muhammedin Hadisleri
Hz Muhammedin Hadisleri
Hz. Muhammedin Amcaları
Hz. Muhammedin Amcaları
Tebük Seferi Nedenleri ve Sonuçları
Tebük Seferi Nedenleri ve Sonuçları
Hz. Muhammedin Mekke Dönemi
Hz. Muhammedin Mekke Dönemi
Hz. Muhammedin Torunları
Hz. Muhammedin Torunları
Güncel
Peygamberimizin Hadisleri
Peygamberimizin Hadisleri
Güncel
Hz Muhammedin Süt Annesi
Hz Muhammedin Süt Annesi
Güncel
Hz Muhammedin Çocukluk Dönemi
Hz Muhammedin Çocukluk Dönemi
Hz Muhammedin Çocukları
Hz Muhammedin Çocukları
Hz. Muhammedin Doğumu
Hz. Muhammedin Doğumu
İslamda ilk İbadet
İslamda ilk İbadet
Hz. Muhammed'in Mucizeleri
Hz. Muhammed'in Mucizeleri
Hz Muhammedin Vefatı
Hz Muhammedin Vefatı
İlk Müslümanlar İlk Müslüman Olanlar
İlk Müslümanlar İlk Müslüman Olanlar