Hz Muhammedin Gençlik Dönemi

1- EBÛ T LİB'İN HİM YESİ


Peygamberimizin hayâtının sekiz yaşından yirmibeş yaşına kadar olan dönemine“gençlik devresi” denilir. Bu devrede Resulullah (S. A. S.) amcası Ebû Tâlib'in yanında, onun himâyesi altında bulunmuştur.

Ebû Tâlib, zeki ve âlicenâb bir zâtdı. Zengin olmamakla beraber, asâleti ve âlicenâplığı sebebiyle herkesten saygı görüyordu.
Yeğeni Hz. Muhammed'i çok seviyor, hiç yanından ayırmıyordu.

2- SEY HATLERi.


A) Şam Seyâhati

Mekke iklimi zirâate elverişli olmadığından, Mekkeliler ticâretle uğraşırlar, çocuklarını da ticârete alıştırırlardı. Ticâret için kervanlarla, yazın Şam'a, kışın Yemen'e seyâhet ederlerdi. Ebû Tâlip de diğer Mekkeliler gibi kervan ticâreti yapıyordu. Bir defasında Şam'a giderken, Hz. Muhammed (S. A. S.)'e amcasından ayrılmak zor geldi; kendisini de yanında götürmesini istedi. Ebû Tâlib çok sevdiği yeğenini kırmadı. O'nu da kafileyle beraberinde götürdü. Bu esnâda henüz oniki yaşındaydı.
Şam'ın 90 km. Kadar güneyinde Busrâ (Eski Şam) denilen kasabada“Bahîra” adında bir Hıristiyan râhibi vardı. Kasabaya uğrayan kervanlarla hiç ilgilenmediği halde, Hz. Muhammed (S. A. S.)'in içinde bulunduğu kervanı karşılayarak bütün kafileye bir ziyâfet verdi. Bahîra okuduğu kutsal kitaplardan edindiği bilgilerle, Hz. Muhammed (S. A. S.)'in simâsından, O'nun istikbâlini sezmişti. O'nunla konuştu. Sorular sordu. Aldığı cevâplar, kanâatini kuvvetlendirdi.
Şam yolculuğunun bu çocuk için tehlikeli olacağını düşündü. Ebû Tâlib'e:
-”Bu çocuk son Peygamber olacaktır. Şam Yahûdîleri içinde O'nun alâmet ve vasıflarını bilen kâhinler vardır. Tanırlarsa, ihânet ve kötülüklerinden korkulur. Bu çocuğu Şam'a götürmeyiniz. ”dedi. Bu sözler üzerine Ebû Tâlib Şam'a gitmekten vazgeçti. Alışverişini burada bitirip, geri döndü. (34)

Son Peygamberin geleceği ve O'nun birçok vasıfları Tevrât ve İncil'de bildirilmişti. Bu sebeple, Yahûdî ve Hristiyan bilginleri, O'nun alâmetlerini ve vasıflarını biliyorlardı. Hicretten sonra Müslüman olan Medineli Yahûdi âlimi Abdullah İbn Selâm'ın“Tevrat'ta Hz. Muhammed (S. A. S.) ve Hz. İsa (A. S.)'ın sıfatları vardır” dediğini, “Kütüb-i Sitte” denilen altı güvenilir hadis kitabından Tirmizi'nin es-Sünen'inde rivâyet edilmiştir. ”(35)

Gülünç Bir İddiâ


Hz. Muhammed (S. A. S.)'in 12 yaşında yaptığı bu seyâhatta râhip Bahîra ile görüşmesini, bazı Hıristiyan yazarlar, Hıristiyanlığın bir zaferi gibi göstermek istemişler, Peygamberimiz (S. A. S.)'in bütün dinî esasları bu râhipten öğrendiğini iddia etmişlerdir.

Bu iddia son derece gülünç ve tutarsızdır. Oniki yaşındaki bir çocuğun, İslâm gibi mükemmel bir dinin esaslarını birkaç saatlik görüşme esnâsında öğrenmesi mümkün değildir. Bu râhip bu esasları bilseydi, kendisi tebliğ ederdi. Eğer burada böyle bir konu konuşulsaydı, kafilenin gözü önünde yapılan bu konuşma ağızdan ağza yayılırdı. Peygamberliğini ilân ettiği zaman inanmayanlar, “bunlar Bahîra'nın sözleri” demezler miydi? Üstelik İslâmiyet, Hıristiyanların“teslis” (Üçlü tanrı sistemi) inancını tamâmen reddetmiş“Tevhid inancını” getirmiştir. Görüldüğü üzere, bu iddia son derece çürük ve çirkin bir iftirâdan başka bir şey değildir.

B) Yemen Seyâhati

Hz. Muhammed (S. A. S.) 17 yaşındayken de diğer bir ticâret kafilesi ile amcalarından Zübeyr ve Abbâs'la birlikte Yemen'e gidip gelmiştir.

3- FİC R SAVAŞINA KATILMASI

Müslümanlıktan önce (Câhiliyet Döneminde) Araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. Yalnızca“Eşhür-i hurum” denilen dört ayda savaşmak haram sayılırdı. Bu dört ayda (Zilka'de, Zilhicce, Muharrem, Receb) savaş yapılacak olursa fâcirane sayıldığı için buna“Ficâr Savaşı” denirdi.

Kureyş kabîlesi ile Hevâzin kabîlesi arasında kan davası yüzünden bir savaş başlamış, dört yıl sürmüştü. Savaş, kan dökülmesi haram olan aylarda da devâm ettiği için“Ficâr Savaşı” denildi.

Peygamberimiz (S. A. S.) yirmi yaşlarında iken bu savaşa amcaları ile katıldı. Fakat kimseye ok atmamış, kimsenin kanını dökmemiştir. Sâdece karşı taraftan atılan okları toplayıp, amcalarına vermiştir. (37)

4- HILFU'L-FUDÛL CEMİYETİNDE ÜYELİĞİ

Uzun süren Ficâr savaşı esnâsında Mekke'de âsâyiş bozulmuş, can ve mal güvenliği kalmamıştı. Özellikle dışarıdan mal getiren yabancıların malları yağmalanıyordu.

Vâil oğlu s, Mekke'ye gelen Yemen'li bir tâcirin bütün malını gasbetmiş, haksız olarak elinden almıştı. Yemen'li, Ebû Kubeys dağına çıkarak uğradığı haksızlığa karşı, bütün kabîleleri yardıma çağırdı. Yemenlinin bu feryâdı üzerine Peygamberimiz (S. A. S.)'in amcası Zübeyr, Kureyşin bütün ileri gelenlerini çağırdı. Hâşimoğulları, Zühreoğulları, Esedoğulları, Temimoğulları, Abdülluzzaoğulları, Zübeyrin dâvetine icâbet ederek, Beni Temîm'den Cüd'ân oğlu Abdullah'ın evinde toplandılar. ”Mekke'de zulmü önlemeğe yerli-yabancı hiç kimseye karşı haksızlık ettirmemeğe” karar verdiler. Haksızlığa uğrayan kimselere yardım edeceklerine yemin ettiler.

Yemenlinin hakkını s'tan alıp geri verdiler. Mekke'de âsâyişi yoluna koydular.

Vaktiyle, Cürhümîler zamanında Fadl b. Hâris, Fudayl b. Vedâa ve Mufaddal b. Fedâle isimlerinde üç kabîle başkanı, kabîleleri ile toplanarak,”Mekke'de zulme meydan vermeyeceğiz, zayıfların hakkını adâlet üzere alacağız. ”(38) diye yemin etmişlerdi. Onların bu yeminlerine“Hılfu'l-fudûl” (Fadılllar yemini) denilmişti. Cüd'ân oğlu Abdullah'ın evinde aynı konuda yapılan yemine de bu sebeple“Hılfu'l-fudûl” denildi.

Peygamberimiz (S. A. S.) 20 yaşındayken bu toplantıda amcaları ile üye olarak bulundu. Bu cemiyetin çalışmalarından son derece memnun kaldığını Peygamberliğinden sonra: “İslâm'da da böyle bir cemiyete cağrılsam, yine icâbet ederim”, sözleriyle ifâde etmiştir.
23.01.2024 03:16:31
Hz Muhammedin Gençlik Dönemi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hz Muhammedin Gençlik Dönemi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

85 Yorum Yapılmış "Hz Muhammedin Gençlik Dönemi"
Teçekkürler Performans Ödevim Vardı Sizin Sayenizde Eksiksiz Bir Şekilde Yaptım 3
Mikail . 12.01.2021 02:10:28
Bügün proje ödevi vardı çok teşekkürler (:
Çağatay . 15.11.2019 07:21:24
Çok teşekkür ederim sayenizde projesi tamamladım
Mert . 21.10.2019 17:28:12
Çok güzel Elinize sağlık proje ödevimi yapabidim
Gözde . 11.02.2019 10:33:29
Elinize sağlık çok güzel olmuş
Medine . 25.10.2018 15:41:56
bunun slaytı yok mu
mehmet . 11.10.2018 17:54:35
Elinize sağlık
Enes . 13.04.2018
Hazırlayanın eline sağlık çok işe yaradı.
BARIŞ . 30.03.2018
Bu Günde Hz Muhammed için ödevim vardı bu bilgi çok işime yaradı
Batu . 16.02.2018
çok iyi çok güzel bu kadar duygulanmamıştım helal olsun
berre nisa şimşek . 06.01.2018
Cok iyi performans odevimi yaptım
MTAL . 04.01.2018
Gerçekten çok iyi bir site işime baya yaradı performans ödevimi yapiyorum
Berkan . 19.12.2017
Çok güzel bir site çok işime yaradi
ayse . 10.12.2017
Cok guzel bir site isime cok yaradi tessekurler
mert . 22.11.2017
cok guzel yarısma ıcın guzel bılgıler edındım
zerda . 09.11.2017
Gerçekten çok iyi bir paylaşım ödevimdede bana yardımcı oldu teşekkür ederim.
Emre Usta . 02.11.2017
Saolun çok yardımcı oldunuz teşekkürler
İslam özden . 30.10.2017
spoiler: Ebû Tâlib çok sevdiği yeğenini kırmadı. O’nu da kafileyle beraberinde götürdü. Bu esnâda henüz oniki yaşındaydı (Bahiraya dikkat). ilginctir ki, Hz Isa da 12 yasinda iken sinagogda hahambaslariyla olan meshur dini sohbeti vardir. herkes hayran kalir. En son o zaman görülür hz. Isa ve sonra kaybolur. nerde oldugu ve ne yaptigi bilinmez. Ve sonra ne kadar ilginctir ki, o da 25 yasinda ortaya cikar ve mesih oldugunu iddia eder.
Ismail . 22.10.2017
Iyi ama tam iyi degil
Turgut . 05.10.2017
abi tam açıklama yapmamış ama yinede işime yaradı tsk
mustafa . 27.09.2017
çok güzel ama çok uzun ginede tşk ederim çok işime yaradı 3 3
ece . 29.09.2016
ödevime yardımcı oldu ve bunun için size teşekürler
buket . 25.09.2016
Hz muhammed (s.a.v) insanlığın en büyük örneğidir...
tuğçe . 23.02.2016
Hazreti Muhammedin hayatını öğrenmek güzel bişey
Elif . 13.12.2015
Saolun çok yardımcı oldunuz teşekkürler site
EMİNENUR . 26.10.2015
ödevime yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim
hüda . 14.10.2015
Çok güzel bir sayfa. Emeği geçen herkese teşekkürler
Burak Efe . 06.10.2015
Çok güzel gerçekten artı aldım allah razı olsun emeği geçenlerdn
ALEYNA BEYZA . 01.10.2015
bu siteyi hazırlayan herkeze çok teşşekkür ederim ödevim için çok işe yaradı
damla . 24.05.2015
çok teşekkürler benim peybaberimin gençlik dönemini öğrenmem çok iyi oldu bütün müslümanların bunu okumalarının tavsiye ederim&9829;&9829;&9829;
damla . 18.05.2015

Hz Muhammedin Hadisleri

Hz Muhammed'in hadisleri farklı olaylar ve sorunlarla ilgili insanları aydınlatmak, yol göstermek için, Kuran'ı Kerim'de bulunan ayetleri açıklamak amac...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Güzel Ahlakı

Hz Muhammed'in güzel ahlakı, peygamberimizin güvenilirliğini, hakkı gözetmesini, insana değer vermesini, üstün kişiliğini, hoşgörülü ve sabırlı olmasını...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Vefatı

Peygamber Efendimiz veda haccını yapıp Medine'ye geri döndükten bir süre sonra hastalandı. Görevinin sona erdiğini ve bu dünyadan ahrete göçme zamanının...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Veda Hutbesi

Hz. Muhammed (Sav) efendimizin insanlara son mesajıdır. 8 mart 632 senesinde, cuma günü zevalden sonra kasva adlı devesi üzerinde 140.000 Müslümana irad edilmi...
Devamını Oku

Mekkenin Fethi

Mekkenin fethi, Müslümanların Kureyşlilerin elinde bulunan Mekke'yi 11 Ocak 630 senesinde alması ile gerçekleşmiştir. Mekke şehri Hz. Muhammed'in dünyay...
Devamını Oku

Hendek Savaşı

Hendek savaşı, Müslümanlarla Mekkeli müşriklerin yapmış olduğu son savaştır. Bu savaş hicretin beşinci yılında, 627 senesinde yapılmıştır. Müslümanların hend...
Devamını Oku

Uhud Savaşı

Uhud savaşı, 625 yılında Uhud dağı eteklerinde yapılmıştır. Savaş Medine'de bulunan Müslümanlarla, Mekke'deki Ebu Süfyan'ın ordusu arasında geçmiştir. B...
Devamını Oku

Bedir Savaşı

Bedir Savaşı, Müslümanlar ve Kureyşli müşrikler arasında 13 Mart 624 tarihinde yapılmış olan ilk savaştır. Bu savaş Müslümanlar ve Kureyşliler arasında olmas...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Katıldığı Savaşlar

Hz. Muhammed'in Katıldığı SavaşlarBedir Savaşı- Bedir Savaşı hicretin 2. Senesinin Ram...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Hicreti

Hz Muhammed'in Hicreti; Mekkeli müşrikler Hz. Muhammed'i öldürmek için kati kararlar alıyor. Şimdi hicret sırası Hz. Muhammed'e gelmişti. Ellerinin altı...
Devamını Oku

Mekke Müşriklerinin Müslümanlara Karşı Davranışları

İslâm'ın Mekke'de yayılmaya başlaması ile Mekke halkı iki kısma ayrıldı. L) Müslümanlar, 2) Müslümanlığı kabûl etmeyen müşrikler.Müşr...
Devamını Oku

Hz Muhammedin İslama Daveti

Peygamber (S. A. S.) Efendimiz ilk üç yıl halkı gizlice İslâm'a dâvet etti. Yalnızca çok güvendiği kimselere İslâm'ı açıkladı. (62) Başta Hz. Ebû Bekir olmak ü...
Devamını Oku

İlk Müslümanlar

İlk Müslümanlar, İslamiyet'i ilk olarak kabul edenlerdir. Hz. Muhammed'e vahiy geldikten sonra etrafında bulunan kişiler, İslam dinini kabul edip, Müslü...
Devamını Oku

İslamda ilk İbadet

İslâmda Allah'a imândan sonra ilk farz kılınan ibâdet, namazdır. İkinci vahiy ile el-Müddessir Sûresinin ilk âyetlerinin indirilmesinden sonra, Mekke'nin üst y...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Peygamber Oluşu

Hz Muhammed'in Peygamber oluşu, kırk yaşlarında 610 senesinde Mekke'de gerçekleşmiştir. O dönemlerde Mekke'de bulunan hanif ve kendini dünya işlerinden ...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Çocukları

Hz Muhammed'in çocukları eşi Hz. Hatice'den ve Maruyye'den olmuştur. Hz. Hatice'den olan çocuklarının iki tanesi erkek, dört tanesi kızdır. Maruyye adlı...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Evlilik Dönemi

Bütün Mekke'liler gibi Hz. Muhammed (S. A. V.) de amcasıyla birlikte Ticaret yapıyordu. Gerek çocukluğunda gerekse Ticaret hayatında, dürüstlüğü ile tanınmıştı...
Devamını Oku

Hz Muhammedin Çocukluk Dönemi

Hz. Muhammed (S. A. S.) Milâddan sonra 571 senesi, Fil Yılı'nda, 12 Rebiülevvel (20 Nisan) pazartesi gecesi sabaha karşı, Mekke'nin doğusunda bulunan “Hâşimoğu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hz Muhammedin Kabe’nin Tamirinde Hakemliği
Hz Muhammedin Çocukları
Hz Muhammedin Evlilik Dönemi
Hz Muhammedin Gençlik Dönemi
Hz Muhammedin Çocukluk Dönemi
Son Forum Konuları
Allah Yolunda
Efendimizin Hayati
Selamın Aleyküm
Hadis
Kabul Etmemek
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024