{ "title": "Peygamber Nitelikleri", "image": "https://www.hzmuhammedinhayati.gen.tr/images/peygamber-niteligi.jpg", "date": "21.01.2024 08:20:00", "author": "Nurtan", "article": [ { "article": "Peygamber nitelikleri; genel olarak her insanın sahip olabileceği meziyetlerdir. Fakat elbette peygamberlerden başka hiçbir insan bu niteliklerin hepsine birden mükemmel bir şekilde vakıf olamaz. Peygamberler; Allah ile insanlık arasında bir aracılık vazifesi gören, Allah'ın emirlerini aynı şekilde insanlığa tebliğ eden insanlar oldukları için, peygamber nitelikleri de bu görevin yükümlülüğünün kaldırılmasını sağlayacak cinstendir.

Peygamber niteliklerinden bahsetmeden önce belirtmek gerekir ki; peygamberler de hepimiz gibi deriden ve kemikten birer insandı. Bir insanın sahip olduğu yeme, içme, barınma gibi tüm ihtiyaçlar ve bir insanın hissedebileceği tüm duygular onlarda da vardı. Hepimiz gibi, doğup, yaşayıp, büyüyüp ölmüşlerdir. Fakat onlar bizlerden farklı olarak sahip oldukları peygamber nitelikleri sebebiyle Allah'ın birer elçisi olmaya layık görülmüşler ve ömürleri boyunca tebliğ görevlerini yerine getirmişlerdir.

Ayrıca sıradan insanlardan farklı olarak peygamberler bazı mucizeler gösterebilmişlerdir. Örneğin; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S. A. V.), kendisine inanmayan müşrikleri İslam yoluna girmeleri için ikna etmek amacıyla Ay'ı ortadan ikiye bölüp tekrar birleştirebilmiştir ya da parmaklarının arasından temiz su akıtarak bir müminin abdest almasını sağlamıştır. Hz. İsa'nın ölüleri diriltebilmesi veya Hz. Musa'nın asasıyla denizi ortadan ikiye ayırabilmesi birer mucize örneğidir. Mucize; Allah'ın tebliğ yolunda yardımcı olmak üzere onlara bahşettiği bir peygamber niteliğidir.

Bunun dışında peygamber nitelikleri
olarak sıralanır.

Peygamber niteliklerinde ilk dördü her insanın sahip olabileceği, hatta sahip olmakla yükümlü olduğu özelliklerdir. Fakat bahsedildiği gibi peygamberler kendilerinde bu özelliklerin hepsini birden o kadar mükemmel bir şekilde barındırabilmişlerdir ki; artık onların dürüstlüğü de güvenilirliği de akılları ve zekâları da hiçbir insanın ulaşamayacağı boyutlardadır.

Peygamber niteliklerinin hepsinin bazı amaçları vardır. Örneğin; doğru ve dürüst olmak mutlaka olması gerkeen bir peygamber niteliğidir. Çünkü peygamberliğe layık görülmüş insanlar doğrulukları ile bilinmeselerdi, kimse onlara güvenmezdi, inanmazdı ve Allah'ın buyruklarını tebliğ edemezlerdi. Aynı şekilde güvenilir olmak da önemli bir peygamber niteliğidir. Emanete hıyanet eden, verdiği sözü tutmayan, eline, beline ve diline hâkim olamayan bir insanın haşa peygamber olabilmesi mümkün değildir. Günah işlemekten kaçınmayan bir insan ise yaptıklarıyla insanlara örnek olamaz. Bu durumda Allah'ın emirlerini sözlü olarak tebliğ etmesinin de bir anlamı kalmayacaktır. Çünkü insanlar bu peygamber niteliğinden yoksun bir insanın doğruluktan, dürüstlükten, ibadetten bahsederken kendisinin günah işlediğini gördüklerinde iki yüzlü olduğunu düşünecekler ve ona inanmayacaklardı. Akıllı ve zeki olmak ise gerek insanlara hitabet gerek insanları doğru yola sokmak için ikna etmek gerekse kafirlerle savaşlar sırasında uygun taktik ve manevraları uygulamak için kesinlikle olması gerekn bir peygamber niteliğidir. Allah'tan aldığı emirleri aynen insanlara iletmek ise en önemli peygamber niteliğidir. Çünkü bu peygamber niteliğinden yoksun bir insan haşa Allah'a karşı bile sahtekarlık yapma çabasına girişmiş olacak ve dolayısıyla peygamber niteliklerine sahip bir karaktere sahip olamayacaktır.

Kur'an-i Kerim ve birçok alime ait kaynaklarda Peygamber Efendimizin peygamber nitelikleri gereği son derece dürüst, güvenilir; aynı zamanda akıllı ve zeki bir insan olduğundan bahsedilmektedir. O; peygamber niteliklerini kendisinde en mükemmel şekilde barındıran, eşi olmamış ve olmayacak bir insandı.
" } ] }